Serious gamen om therapietrouw te bevorderen

Een getransplanteerde nier blijft langer functioneren als patiënten zich houden aan de adviezen van hun arts. Maar meer dan 60 procent van alle jonge transplantatiepatiënten neemt de medicatie niet in volgens de afspraken. Hoe dat kan verbeteren, gaat dr. Marieke van Rijn (Radboudumc) onderzoeken met subsidie van de Nierstichting.

Bij dit onderzoek worden 15 jonge nierpatiënten betrokken. Zij zijn tussen de 18 en 26 jaar en hebben een niertransplantatie ondergaan. De onderzoekers doen een voormeting bij de deelnemers om kennis, houding en gedrag ten opzichte van medicatie-inname na te gaan. Vervolgens inventariseren zij de mogelijke knelpunten voor therapietrouw. Dit doen zij door middel van een combinatie van een literatuurstudie en een focusgroep met de jonge transplantatiepatiënten. Op deze manier krijgen ze dieper inzicht in de problemen waar jonge transplantatiepatiënten mee te maken krijgen. De resultaten hieruit dienen als basis voor de ontwikkeling van een serious game: een gezondheidsinterventie in de vorm van een spel. Ook in deze fase van het project zullen de deelnemers feedback geven.

Serious game

Als het lukt om deze serious game te ontwikkelen, kan er vervolgonderzoek starten om de effecten van de serious game op therapietrouw te bepalen. Het doel van het onderzoek is een betere therapietrouw door jonge transplantatiepatiënten, waardoor hun getransplanteerde nier zo lang mogelijk blijft werken.

Meer informatie

Bekijk het projectoverzicht voor meer informatie. Het onderzoek start in januari 2019 en loopt 18 maanden.