De Nierstichting maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruikersvriendelijker te maken, voor analyse doeleinden en om onze campagnes op bezoekers af te stemmen. Meer hierover in ons privacy statement. Door op ‘Cookies accepteren’ te klikken of door verder gebruik te maken van de website stem je in met de plaatsing van cookies. Je kunt de cookies ook weigeren, helaas kunnen we dan niet garanderen dat de website goed blijft werken.
Cookies accepteren
  • Home
  • Menu
  • Inhoud
  • Help mee
  • Doneer
Nieuws

Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

26 april 2018

​Het RIVM constateert vandaag dat er nog steeds teveel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen. De Consumentenbond, het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting pleiten al lange tijd voor een substantiële verlaging van het suiker, verzadigd vet- en zoutgehalte in voeding en steunt de aanbevelingen van het RIVM.

Al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014, een initiatief van de levensmiddelenbranche en de overheid, dringen de Consumentenbond, het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting aan op stappen die écht impact kunnen hebben. De gemaakte afspraken zijn volgens ons te vrijblijvend, te weinig ambitieus en gelden maar voor een beperkt aantal producten.

Iris Groenenberg (Nierstichting): “Als mensen tot maximaal 6 gram per dag aan zout binnenkrijgen, kunnen naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade worden voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Omdat 80 procent van het zout dat we eten uit bewerkte producten komt, speelt de voedingsindustrie hierin een cruciale rol. De overheid zou hier veel strenger op toe moeten zien.”

Advies RIVM

Het RIVM pleit in zijn advies voor:

  • Een nieuw integraal systeem van productverbetering, met per voedingsmiddelengroep een samenhangende set criteria voor zout, verzadigd vet, suiker, calorieën en vezels;
  • Criteria die de overheid vaststelt en die regelmatig worden aangescherpt.
  • Het creëren van draagvlak voor productverbetering door maatschappelijke organisaties en de industrie bij de ontwikkeling te betrekken.

Het advies om grotere stappen te zetten, komt van de wetenschappelijke adviescommissie van het Vinkje (de Wecom), de wetenschappelijke adviescommissie van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (WAC) en het Voedingscentrum, voorgezeten en begeleid door het RIVM.

Meer over het onderzoek

Een volwassen Nederlander krijgt nu dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout binnen en 114 gram suiker; ruim boven de aanbevelingen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum (voor zout: max. 6 gram per dag en 90 gram voor suiker). Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via frisdranken, melkproducten, banket en zoetwaren krijgen consumenten de meeste suikers binnen. Het RIVM berekende wat de huidige afspraken uit het Akkoord betekenen voor de dagelijkse zout- en suikerinname eind 2020: de dagelijkse zoutinname kan met 0,4 gram dalen en de suikerinname met 2 gram. Consumenten krijgen dan echter nog steeds veel te veel zout en suiker binnen. De RIVM berekende ook wat het effect zou zijn van een aanscherping van het Akkoord, als het suiker- en zoutgehalte in producten met 10% extra zou moeten dalen. De zoutinname per dag kan dan met 0,7 gram omlaag en  de suikerinname met 5 gram. Als de afspraken gaan gelden voor meer productgroepen, kan de dagelijkse zoutinname met bijna 1 gram omlaag en de suikerinname met 9 gram.

Meer weten? Lees het artikel over het Akkoord Verbetering Productsamenstelling of de factsheet Geschat effect van lagere zoutgehalten in voedingsmiddelen op de dagelijkse zoutinname in Nederland van het RIVM.

Delen
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Printen
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Contact
Bel 035 697 80 00
Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur
Mail naar info@nierstichting.nl
Volg ons
  • Nierstichting op Facebook
  • Nierstichting op Twitter
  • Nierstichting op YouTube
  • Nierstichting op LinkedIn
  • Nierstichting op Instagram
FAQ Privacy statement Disclaimer
Sluiten
  • Home
  • Over nieren
  • Nierschade voorkomen
  • Minder zout
  • Leven met een nierziekte
  • Kinderen met een nierziekte
  • Nierdonatie
  • Wat wij doen
  • Help mee
  • Over de Nierstichting
  • Voor professionals
  • Nieuws
  • Pers
  • Agenda
  • Voorlichtingsmaterialen
  • Contact
  • Nierstichting op Facebook
  • Nierstichting op Twitter
  • Nierstichting op YouTube
  • Nierstichting op LinkedIn
  • Nierstichting op Instagram