Magnesium mogelijk effectief middel tegen hart- en vaatziekten bij nierziekten

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak van patiƫnten met een chronische nierziekte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aderverkalking een belangrijke oorzaak is voor hart- en vaatziekten.

Doordat de nieren bij nierfalen onvoldoende calcium en fosfaat uitscheiden, hopen deze stoffen op in het bloed en vormen ze kristallen in de wand van bloedvaten. Aderverkalking komt veel voor bij patiënten met nierziekte, en er is nog geen oplossing voor.

Invloed van magnesium

Onderzoekers Anique ter Braake en Jeroen de Baaij van het Radboudumc onderzoeken met financiële steun van de Nierstichting in hoeverre magnesium een effectief middel kan zijn om aderverkalking te voorkomen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat magnesium de mate van aderverkalking kan beïnvloeden. Daarom hebben de onderzoekers van het Radboudumc het effect van magnesium op cellen uit de bloedvaten onderzocht. Zij publiceerden hierover onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Scientific Reports’. De onderzoekers laten zien dat er geen verkalking optreedt bij cellen waaraan extra magnesium werd toegevoegd. Onderzoekers Anique ter Braake en Jeroen de Baaij zijn enthousiast over de resultaten: ‘Onze experimenten laten zien dat magnesium direct de vorming van de calcium-fosfaatkristallen voorkomt!’.

Nieuw project

Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht. De Baaij: “Als we meer weten over hoe magnesium aderverkalking kan beïnvloeden, kunnen we in de toekomst therapieën voor aderverkalking verbeteren, en wellicht eenvoudiger dan gedacht.”

Meer informatie

Zie ook de website https://www.nature.com/ voor een uitgebreide toelichting (Engels)

Kijk ook in ons projectenoverzicht voor meer informatie. Het onderzoek is in 2015 van start gegaan en loopt nog door. Dit artikel is gebaseerd op de resultaten van het vooronderzoek.