Marjan

‘Met een nieuwe nier kan ik straks weer alles doen’
Marjan Verspoor is pas 28, maar staat al voor de vierde keer op de wachtlijst voor een donornier. ‘Pure pech; een donornier kan soms wel twintig jaar meegaan.’ Toch houdt ze moed: ‘Met een nieuwe nier kan ik straks wél mijn opleiding afmaken.’

Marjan: “Ken je dat gevoel dat je voor een rood stoplicht staat en andere auto’s voor de tweede keer groen krijgen? Je wilt dolgraag vooruit, maar anderen mogen steeds voor. Frustrerend, toch? Zo voelt voor mij het wachten op een donornier. Als meisje van acht kreeg ik door een streptokokkenbacterie ontstekingen in mijn nieren. Die raakten zo beschadigd dat ik op mijn twaalfde aan de dialyse moest. Een jaar later kreeg ik mijn eerste donornier, die het zeven jaar volhield. Op mijn twintigste kreeg ik een nier van mijn vader, maar ook dat ging mis, na zes jaar. Mijn derde transplantatie onderging ik in 2016, maar deze nier heeft het helaas nooit gedaan. Ik sta dus opnieuw op de wachtlijst, voor de vierde keer al. Pure pech, want een nier kan soms wel twintig jaar meegaan.”

‘Ik wil zo graag leven als een 28-jarige’


             Marjan

Gesloopt

“Nu moet ik drie keer per week naar het ziekenhuis voor dialyse; dat is echt overleven. Ik ben dan zes uur van huis en doe verder weinig. De overige dagen probeer ik leuke dingen te doen: wandelen met mijn honden, knuffelen met de katten, winkelen of kletsen met mijn zus. Ik kan ook weinig plannen, want ik weet ’s morgens niet hoe ik me die dag zal voelen. Er zijn zelfs vriendinnen afgehaakt, omdat ik te vaak afspraken afzegde. Ik mis veel dingen die voor leeftijdgenoten normaal zijn: naar een festival, pretpark of het strand gaan. Het kan soms wel, maar ik moet het bekopen met extreme moeheid. Ik ben dan niet moe op een voldane manier, maar echt gesloopt.”

‘Ik mis dingen die voor leeftijdsgenoten normaal zijn’

Onbegrip

“Door mijn nierziekte heb ik ook mijn opleiding tot verpleegkundige moeten opgeven. Omdat ik na mijn derde niertransplantatie te weinig werkuren maakte, werd mijn contract niet verlengd, waardoor ik mijn opleiding niet kon voltooien. Heel confronterend en pijnlijk. Ik wil werken, maar het lukt me gewoon niet. Voor gezonde mensen is dat moeilijk te begrijpen; je ziet niet aan me dat ik heel ziek ben. Mijn relatie liep ook stuk op onbegrip. Ik woon daarom weer thuis bij mijn ouders. Zij begrijpen me en geven me de steun die ik nodig heb.”


             Marjan dialyseert

‘Jaap Jongbloed fietste voor mij en ik zei: Jaap, zo’n strijd lever ik elke dag’

Tour de Celeb

“Dit jaar heeft de Nierstichting me gevraagd mee te doen aan de Tour de Celeb, een evenement dat op tv te zien was.. Zes bekende Nederlanders hebben in juli een Tour de France-etappe van 169 kilometer en vier beklimmingen gereden. Elke BN’er was gekoppeld aan een nierpatiënt; Jaap Jongbloed fietste voor mij. Jaap dacht dat ik te zwak was om te reizen, maar ik zette alles op alles om hem te kunnen aanmoedigen. Het was een emotioneel moment toen hij me in Frankrijk bij de start zag staan. Ondanks moeheid en zere benen stond ik er ook halverwege het parcours. Jaap zat helemaal stuk, waarop ik zei: ‘Jaap, zo’n strijd lever ik bijna elke dag.’ Hij gaf me een knuffel en stapte weer op zijn fiets. Respect!”

‘Met een nieuwe nier kan ik straks wél mijn opleiding afmaken.’

Overlevingskracht

“Ups en downs horen nu eenmaal bij mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid en ik moet ermee dealen. Ik heb een heel mooie familie, dat sterkt mij. Wat er ook gebeurt, ik ga altijd door. Ik trek me op aan positieve dingen; die geven me overlevingskracht. Inmiddels weet ik dat ik kans maak op een nieuwe nier. Dus ik heb goede hoop dat ik straks weer alles kan doen. Dan wil ik alsnog mijn opleiding afmaken en een baan zoeken. En lekker op vakantie gaan! Kortom: een leven leiden zoals dat eruit hoort te zien op je 28e!”


Meer weten over nierdonatie en -transplantatie? Lees hier meer over nierdonatie of kijk wat wij doen voor meer transplantaties