Lekkerste Wintersoep 2020: winterse pindasoep

Door winnaar Arrie Stomp (Sabrosa Soest)

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 3 tenen knoflook
  • 40 gr. pinda's
  • 140 gr. ui
  • 60 gr. aardpeer
  • 25 gr. codium (zeekraal als alternatief)
  • stukje chilipeper
  • 60 gr. pastinaak
  • 120 gr. knolselderij met loof
  • 1 gr. garam masala (1/2 theelepel)
  • 20 ml. druivenpitolie
  • 0,2 bos maggiplant
  • 5 gr. rookmot (beukenhout snippers, verkrijgbaar bij de kookwinkel)

Bereidingswijze
Begin met het pellen van de uien en knoflook, Snijd ze vervolgens klein en bak ze bruin zonder olie in een grote soeppan, voeg de garam masala toe en haal de pan van het vuur. Verhit de rookmot in een bakje (totdat het goed rookt), zet het bij de ui en knoflook in de pan, doe er een deksel op en laat  5 minuten roken.
Was de andere groenten goed, Verwijder de schil van de knolselderij (loof apart houden) en pastinaak. Snijd de aardpeer in dunne plakken en doe in een pan met het water (0,5 liter) en de schillen van de pastinaak en knolselderij. Laat dit goed doorkoken (20 minuten). Dit wordt de bouillon.
Dan de chilipeper in ringen snijden, met een beetje water aan de kook brengen, afgieten en water weggooien. Doe de chilipeper bij de bouillon, houd alleen een paar stukjes apart voor de garnering. Laat de bouillon een half uur koken.

Snijd vervolgens de knolselderij en pastinaak in kleine stukjes en doe die bij de inmiddels gerookte ui/knoflook in de pan. Zeef de bouillon en giet op het uien/gesneden groenten mengsel en kook dit alles gaar (ongeveer 5 minuten).
Zoek een paar mooie blaadjes maggiplant uit en houd die apart. Was ondertussen de rest van de maggiplant onder heet water en draai het fijn in een keukenmachine met de olie. Zeef de olie en bewaar dit. De gepureerde maggiplant (pulp)bewaren.

Rooster nu kort de pinda’s in een pan of oven 155 graden zodat ze mooi egaal bruin zijn. Leg 1/3 van de pinda’s apart als garnituur.
Verwijder oneffenheden van de codium en was het onder de kraan
Als de groenten in de bouillon gaar gekookt zijn gaan we die pureren met de pinda’s, loof van knolselderij, maggi plant pulp en codium tot een iets stevige crème soep
Schep de soep in een bord, verkruimel de pinda’s over de soep en leg er de apart gehouden blaadjes maggiplant en ringetjes chilipeper in. Druppel als laatste er wat van de maggi-olie over en serveer uit.

Lees meer over deze chef-kok in het nieuwsbericht.

Winnaar lekkerste Wintersoep 2020, Arrie Stomp