Maak je eigen kruidenmix
Kant-en-klare kruidenmixen en boemboes bestaan veelal voor een groot deel uit zout. Jammer, want zo’n kruidenmix is een lekkere afwisseling in smaak. Gelukkig zijn ze makkelijk zelf te maken. Hieronder volgen enkele suggesties. De bolletjes geven aan in welke verhouding de kruiden gecombineerd kunnen worden. Probeer uit wat je het lekkerst vindt! Meng alle kruiden goed door elkaar en bewaar ze in een gesloten potje op een donkere plaats.
Arabische mix
lekker bij couscous, lamsvlees en rundvlees
Cayennepeper
Gember
Kaneel
Kardemom
Komijn
Koriander
Kruidnagel
Nootmuskaat
Zwarte peper
= 1 (thee)lepel
Kruidenwoordenboek
In sommige recepten worden buitenlandse namen gebruikt voor de kruiden, hieronder geven we een vertaling. Dat bespaart heel wat zoekwerk in de supermarkt.
- Djahé: gemberwortel
- Djinten: komijnzaad
- Ketoembar: korianderzaad
- Koenjit: kurkuma
- Laos: galangawortel
- Lavas: maggiplant
- Piri-piri: rode peper
- Sereh: citroengras
- Slangenkruid: dragon
- Tjenkeh: kruidnagel