Alles wat je moet weten

Typen kruiden

Gedroogde kruiden

Bij gevriesdroogde en gedroogde kruiden is het vocht onttrokken waardoor ze langer houdbaar zijn. Je hoeft er minder van toe te voegen dan verse of diepgevroren kruiden. Bewaar ze op een koele droge plek, zo blijft de smaak lang goed.

Verse kruiden

Verse kruiden geven een gerecht de meeste smaak, geur en kleur. Plantjes kan je eenvoudig zelf kweken op de vensterbank. Afgesneden kan je ze tot een paar dagen koel bewaren. Wikkel ze hiervoor in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek.

Diepgevroren kruiden

Deze kruiden worden snel na het plukken ingevroren. Daardoor blijven geur en smaak goed behouden. In de vriezer zijn de kruiden tot meerdere maanden houdbaar.

Tip: Verse kruiden zijn teer. Knip of snijd ze daarom met een scherp mes. Hierdoor worden de kruiden zo min mogelijk beschadigd en gaan de aroma's minder snel verloren.

Moment van toevoegen

Om kruiden zo goed mogelijk hun smaak te laten afgeven is het moment van toevoegen van belang. Kruiden met zachte bladeren, zoals basilicum, bieslook, peterselie, dille, koriander en dragon, geven snel hun smaak af. Je kunt ze het beste aan het eind van het kookproces toevoegen.

Kruiden met harde bladeren, zoals laurier, tijm, salie en rozemarijn, hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Je kunt ze het beste aan het begin van het kookproces toevoegen.

Specerijen als peper, knoflook en kruidnagel kun je het beste meebakken.

Bewaren

Invriezen

Bijvoorbeeld: basilicum, bonenkruid, dille, dragon, koriander, peterselie, munt en bieslook.

Ingevroren kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar, daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.

  1. Spoel de kruiden met water.
  2. Dep ze droog.
  3. Snijd de kruiden.
  4. Verpak ze in porties in zakjes.
  5. Vries de kruiden zo snel mogelijk in.

Drogen

Bijvoorbeeld: basilicum, majoraan, oregano, rozemarijn, salie en tijm.

  1. Leg de blaadjes op een schone, droge doek.
  2. Keer ze regelmatig om.
  3. Wanneer je de kruiden kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg (na circa 2 weken).
  4. Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge, donkere plek.