Steentje bijdragen

Joyce loopt in september altijd de collecte samen met haar dochter Brechtje (13) in haar woonplaats Beuningen. Het is een moment van gezellig samen zijn, maar zeker ook een manier om een steentje bij te dragen. “Alle kleine beetjes helpen en een uurtje vrijmaken lukt altijd wel.”
Collectant Joyce Koppelaar en dochter

Joyce loopt bewust collecte voor de Nierstichting. Haar dochter Brechtje heeft door nierbeschadiging een nierfunctie van 28%. “Op dit moment gaat alles goed, maar het blijft altijd in je achterhoofd dat de toekomst er anders uit kan zien. Ik hoop dat de ontwikkelingen dan zover zijn dat dialyse niet nodig is.”

De nierbeschadiging is bij Brechtje op hele jonge leeftijd ontstaan. “Toen ze 3,5 maand oud was kreeg ze plotseling hoge koorts. De huisarts reageerde snel en liet uit voorzorg een urinetest doen. Toen de uitslag hiervan binnenkwam, werd Brechtje direct opgenomen in het ziekenhuis. Dat was wel even schrikken.”
In het Radboudumc te Nijmegen werd Brechtje gemonitord en verder onderzocht. Het bleek te gaan om een nierbekkenontsteking.
Na een kleine week mocht Brechtje naar huis. Helaas kwamen de klachten na twee weken terug, en was meer onderzoek nodig. Uiteindelijk bleek Brechtje een reflux bij haar blaas te hebben, met als gevolg dat de urine in de urineleiders terugliep. “Hier kunnen kinderen overheen groeien, maar bij Brechtje was dit helaas niet zo. De klachten bleven dan ook om de haverklap terugkomen.” Toen Brechtje net een jaar was werd ze geopereerd. Een half jaar later bleek een tweede operatie aan de urineleiders nodig te zijn. “Door de nierbekkenontsteking is er een litteken op haar nieren ontstaan, waardoor haar nieren niet goed ontwikkeld zijn en slechts voor 28% werken.”

Maatschappelijk belang
“Collecte lopen vraagt niet zo veel moeite. We boffen bijna altijd met mooi weer. Natuurlijk moeten we even om het werk en sporten heen plannen, maar een uurtje is wel zo gevonden. Daarbij is het lekker om te bewegen en doen we het gezellig samen.”
“Ik begrijp dat mensen het lastig vinden om geld te vragen, maar je werkt zo wel mee aan een maatschappelijk belang. En in de praktijk kent bijna iedereen wel iemand met een nierziekte of nierbeschadiging, waardoor het belang voor meer onderzoek wel bekend is.”

Oproep van Joyce aan iedereen: “Kun je een uurtje missen, ...loop dan ook mee!”