In the Picture

In dit nieuwe tv-programma op SBS6 krijgen twee bekende Nederlanders de uitdagende opdracht om een foto-expositie te maken voor een goed doel. Gewapend met een fotocamera gaan de BN’ers op pad. Ze ontmoeten bijzondere mensen, horen persoonlijke verhalen en zien van dichtbij hoe het goede doel echt het verschil maakt.

Presentatrices Sandra Schuurhof en Mirella van Markus gaan op pad voor de Nierstichting. Ze ontmoeten Caithlin (12), Emma (9), Faya (8) en Roan (12). Vier nierpatiëntjes met elk een bijzonder en aangrijpend verhaal. Het thema dat zij van de Nierstichting hebben gekregen voor de foto-expositie is ‘Gewoon kind kunnen zijn’.

Het programma In the Picture is inmiddels uitgezonden op SBS6. Je kunt de aflevering van de Nierstichting online terugkijken op kijk.nl.
Wil je liever eerst een voorproefje? Bekijk de promo hier.

Let op: het is niet meer mogelijk het werk van de Nierstichting te steunen met een sms naar 7171. Wil je een donatie doen, klik dan hier.

Caithlin en Sandra

Caithlin (12)
Caithlin heeft het Bor-syndroom. Dit is een aangeboren nierziekte waarbij er problemen zijn met één of beide nieren. Haar nierziekte werd pas ontdekt toen zij tien jaar was. Tot die tijd turnde ze op selectieniveau. Op een avond kreeg ze ademgebrek, de volgende dag belandde ze in het ziekenhuis. Haar ene nier werkte in zijn geheel niet meer, haar andere nier nog maar voor de helft. Caithlin heeft meerdere operaties gehad en moest vier keer per week dialyseren. Na zeven maanden kreeg ze een donornier. De transplantatie verliep voorspoedig. Caithlin moet elke dag veel pillen slikken, heeft weinig energie en is vaak ziek. Ze is gek op haar kat en op Tik-Tok filmpjes maken.

Emma en Mirella

Emma (9)
Als Emma’s moeder 17 weken zwanger is en een pretecho laat maken, krijgt ze slecht nieuws. De nieren van haar ongeboren baby blijken niet in orde. Als Emma wordt geboren plast ze, de volgende dag gaat het toch mis. Emma moet twee maanden in het ziekenhuis blijven, verschillende operaties volgen. Een half jaar later volgt opnieuw een operatieve ingreep. Dan blijkt ook dat haar rechternier aan de bovenkant vol met cystes zit. De artsen besluiten de nier te halveren. Sindsdien leeft Emma met een halve nier. Haar nierfunctie is nog maar 40 procent en gaat langzaam achteruit. Emma is bijna altijd vrolijk. Ze is gek op dansen en zingen en is groot fan van K3.

Roan en Sandra

Roan (12)
Roan heeft sinds zijn geboorte een nierafwijking. Hij heeft cystinose: een zeldzame erfelijke aandoening waarbij de nieren en ogen als eerste schade oplopen. Hij moet veel drinken en plassen en heeft een groeiachterstand. Zijn nierfunctie is nog maar 40 procent. Hij moet elke dag zo’n 30 pillen slikken die ervoor zorgen dat hij niet nog zieker wordt. Hij leeft dagelijks van medicijnmoment naar medicijnmoment. Tussendoor probeert hij als tiener thuis en op de middelbare school een zo normaal mogelijk leven te leiden. Voetballen kan hij niet meer. Gelukkig houdt hij van tennis, gezelschapsspelletjes en gamen. Hij is fan van Max Verstappen.

Faya en Mirella

Faya (8)
Bij de ongeboren Faya werd tijdens een 20-wekenecho een falende nier ontdekt. Met 31 weken bleek dat ook haar andere nier niet goed functioneerde. Faya komt met 37 weken ter wereld en moet een aantal weken in het ziekenhuis blijven. Ze blijkt multicysteuze nieren te hebben die nog maar voor 25 procent werken. Ze houdt het wonderbaarlijk genoeg bijna zeven jaar vol zonder dialyse en transplantatie. Maar dan verslechtert haar toestand: een transplantatie is nodig. Ze krijgt een nier van haar moeder. Kort na de transplantatie treden er complicaties op. Faya moet haar leven lang elke dag op hetzelfde tijdstip anti-afstootmedicatie nemen. Hierdoor heeft ze weinig weerstand en moet ze voorzichtig leven.

magazine voortleven

Vraag gratis het magazine Voortleven aan

Wil je meer weten over het werk van de Nierstichting en hoe je hieraan kunt bijdragen?

Vraag gratis het magazine Voortleven aan