100%QR collecteren

100%QR collecteren doe je huis- aan -huis, met de QR-bus. Collectanten plakken hier hun persoonlijke QR-code op. De gever scant de code met de mobiele telefoon en kiest een bedrag. Een donatie via QR gaat via iDeal en is -net als een contante gift- éénmalig, veilig en anoniem. Er kan dus uitsluitend worden gegeven met de QR-code.

Voordelen 100%QR collecteren

Belangrijkste voordelen:

 • Modern: deze manier van collecteren en doneren heeft de toekomst
 • Veilig: een gift blijft éénmalig, veilig en anoniem
 • Opbrengst: de gemiddelde gift die wordt gedaan met de mobiel is hoger
 • Eenvoudiger: je hoeft geen geld te tellen of bij de bank te storten wat de collecte minder tijdrovend maakt
 • Er is minder logistiek in de hele keten, wat beter is voor het milieu

QR-collecte in de praktijk

Kies je er voor om de QR-collecte in (een deel van) jouw collectegebied in te zetten? Dan zijn een paar dingen goed om te weten:

 • Vooraf
  Je hoeft alleen de QR-pakketten te bestellen; de QR-bus zit daar al in. De collectant plakt -net als bij de gewonde collecte- de eigen QR-sticker over de algemene code. Attendeer de collectant er op dat deze sticker een week voor de collecte op de mat valt. Geef het QR-pakket bij voorkeur persoonlijk af zodat je een contactmoment hebt.
 • De opbrengst
  Deze is voor de collectant inzichtelijk doordat de Nierstichting een sms of email stuurt met de persoonlijke collectepagina. Dit kan alleen wanneer het mobiele nummer of emailadres in Collecteweb staat. Is dat nog niet het geval? Voeg die dan voor de collecte toe. Jij ziet de opbrengst per collectant terug onder het gelijknamige kopje in Collecteweb.
 • Contact met jouw QR-collectanten
  Jouw collectant hoeft geen collectebus meer bij je in te leveren (de QR-bus kan naderhand bij het oud papier). Daardoor is persoonlijk contact des te belangrijker! Doe dit bij voorkeur zo snel mogelijk na de collecteweek. Bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk momentje of een telefoontje. Je bedankt jouw collectant en vraagt of hij/zij volgend jaar opnieuw mee doet.

100% QR collecte

Wat is de 100%QR-collecte?

Dit is een collecte waarbij uitsluitend gedoneerd wordt door het scannen van de QR-code op de QR-drager of het legitimatiebewijs van de collectant. De collectant deelt een donatiekaartje uit waarop naast uitleg en de QR-code ook de bankrekening van de Nierstichting te zien is. Ook daarop kan een gift worden overgemaakt.

Waarom organiseert de Nierstichting een 100% QR-collecte?

Er is steeds minder contant geld in omloop en daarnaast zijn de afstortmogelijkheden van geld bij de banken enorm ingeperkt. De verwachting is dat deze trend zich voortzet de komende jaren. Daarnaast kunnen wij enorm besparen op logistieke kosten, is de organisatie van de 100% QR-collecte een stuk eenvoudiger en kost minder tijd. Ten slotte is deze vorm van collecteren naast heel veilig ook duurzaam.

Is er een mogelijkheid dat er met contant geld betaald wordt bij de 100% QR-collecte?

Bij de 100% QR collecte is het niet mogelijk om contant geld te ontvangen. De QR-code  kan gebruikt worden, of een directe overboeking via IBAN is mogelijk.

Hoe leg ik uit waarom we geen contant geld accepteren?

Iedere collectant die aan de 100%QR collecte pilot meedoet ontvangt een stapeltje ‘donatiekaartjes’. Hierop valt te lezen waarom de collecterende fondsen dit doen. Omdat er op het kaartje te weinig ruimte is om het hele verhaal te doen wordt er verwezen naar nierstichting.nl/QR. Hier wordt uitgebreid uitgelegd waarom we de stap maken naar de 100%QR collecte. Daarnaast is het donatiekaartje voorzien van een QR-code zodat iemand die twijfelt om te doneren, dit ook achteraf nog kan doen. Voor die mensen die de QR-code niet willen of kunnen gebruiken wordt ook het IBAN van de Nierstichting op het kaartje vermeld, zodat er eventueel ook voor een reguliere overboeking gekozen kan worden.

Betalen met iDEAL QR; hoe werkt het?

iDEAL QR-codes kunnen worden gescand met de QR-scanner van uw mobiel bankieren app*. Om een ​​betaling uit te voeren met een iDEAL QR-code dient u de volgende stappen te doorlopen:

 • Open je mobiel bankieren app en open de QR scanner;
 • Scan de iDEAL QR-code;
 • Controleer de betalingsgegevens: bedrag, omschrijving en begunstigde. Als de begunstigde dit heeft toegestaan, kunt u het bedrag wijzigen;
 • Druk op ‘Betalen’
 • Na de betaling keert u terug naar de bevestigingspagina van de begunstigde.

* Klanten van Triodos en bunq scannen het met de camera van hun mobiele telefoon of een QR-scan app.

Kan ik met iDEAL QR betalen als ik geen mobiel bankieren app heb geïnstalleerd?

Als u geen actieve mobiel bankieren app heeft geïnstalleerd, kan de betaling ook worden afgerond via de mobiele webpagina’s van de bank. Mogelijk kunt u dan niet uw persoonlijke code van uw bank app gebruiken, maar moet u de betaling doen met het token van uw bank.

Met welke apps kan ik een iDEAL QR-code scannen?

Een iDEAL QR-code scant u met de scanner van uw bank app. Klanten van Triodos en bunq scannen met de camera van hun telefoon, generieke QR-scannerapp of de gratis iDEAL-app.

Is betalen met QR veilig?

Officiële iDEAL QR-codes kunnen alleen worden aangemaakt door organisaties die een iDEAL-contract hebben afgesloten met een bank of een betalingsdienstaanbieder. Wanneer de iDeal QR-code wordt gescand, opent de betaalomgeving van de bank, hierna is de het niet anders dan wanneer uzelf dit opent. U bepaalt zelf hoeveel u overboekt en of de gekozen ontvanger correct is. 

Wat kan ik doen als er iets misgaat bij een betaling met iDEAL QR?

Als u niet zeker weet of de betaling met iDEAL QR is gelukt, raden wij u aan om uw bankafschrift in uw internet- of mobielbankieren te controleren. Wanneer het bedrag van uw rekening is afgeschreven, is de betaling geslaagd. Als dit niet het geval is, scan dan de QR-code opnieuw.

Werkt iDeal QR met iedere bank?

Na het scannen van een iDEAL QR-code verloopt een iDEAL-betaling altijd zoals u gewend bent, via de mobiel bankieren app van uw bank. Als een bank geen app voor mobiel bankieren heeft, kan de betaling worden afgerond op de mobiele betaalpagina's van de bank. Mogelijk kunt u uw persoonlijke code van uw bank-app niet gebruiken, maar u moet de betaling uitvoeren met de token van uw bank.

Hoe is te zien dat een donatie bij de Nierstichting terecht komt?

Als u de code scant ziet u dat de Nierstichting de ontvanger is.

Waarom wordt geadviseerd de persoonlijke QR-code te gebruiken?

Alleen door de persoonlijke QR-code te gebruiken wordt de opbrengst bij de collecteplaats waar je collecteert opgeteld. De algemene QR-code, die voorgedrukt is op het legitimatiebewijs (en op de QR-drager indien je die gebruikt) kan natuurlijk ook gebruikt worden. De opbrengst daarvan komt ook bij de Nierstichting terecht, maar is niet te herleiden tot een collectant en collecteplaats.
Je kunt je opbrengst terug zien op je persoonlijke collectepagina.

Wat is de persoonlijke collectepagina?

Iedere collectant waar de Nierstichting een 06-nummer en/of een e-mailadres van heeft krijgt vlak voor de collecte een sms of email met daarin zijn of haar persoonlijke collectepagina. Op deze pagina kun je de opbrengst van de QR-code zien.

Hoe kan ik zien hoeveel ik bijeen heb gecollecteerd met de QR-code?

Op ieder legitimatiebewijs is een generieke QR-code gedrukt. Kort voor de collecteweek ontvang je het Nierstichting collectemagazine bij je thuis op de mat. Hierbij ontvang je twee persoonlijke QR-code stickers. Deze plak je op je legitimatiebewijs, over de generieke code heen en boven op de collectebus. Je persoonlijke opbrengst wordt hierdoor inzichtelijk. De coördinator kan dit uitlezen, maar je kunt dit ook zelf terugzien op je persoonlijke collectepagina. Let wel: je opbrengst wordt enige uren later bijgewerkt nadat iemand een donatie heeft gegeven. Dit gaat bewust zo ivm de privacy van de gever.

Wat doe ik met de QR-drager zodra ik klaar ben met collecteren?

De Nierstichting koppelt ieder jaar een ander thema aan de collecte. De QR-drager wordt uitgevoerd in dit thema. Hierdoor is deze slechts één jaar bruikbaar. Om misbruik te voorkomen adviseren wij de QR-drager na gebruikt te verscheuren en deze bij het oud papier te deponeren.

Is de Nierstichting het enige fonds dat een 100% QR-collecte organiseert?

Nee, het is een gezamenlijk initiatief van een groot aantal collecterende fondsen. Ook zij zullen verspreid over het land op deze wijze gaan collecteren. Dat kunnen weer andere plaatsen/wijken zijn.

Vindt de 100% QR-collecte plaats in heel Nederland?

Nee, het is de keuze van de collectecoördinator en de collectant of zij dit willen gebruiken. Wel is dit de toekomst van de collecte en zullen steeds meer mensen dit gaan gebruiken.

Welk bedrag kan er worden gedoneerd?

Standaard staat het bedrag op € 5, maar dat is ter plekke naar boven en naar beneden bij te stellen.

Wanneer vindt de collecte van de Nierstichting plaats?

De collecte van de Nierstichting vindt elk jaar in de volle derde week van september plaats. Dat geldt dus ook voor de online collecte.