Uitleg doneren met QR-code

U kunt mensen contactloos laten doneren met hun mobiele telefoon. Dat is niet alleen veilig, maar ook handig! Want steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Deze manier van betalen bleek eerder al erg succesvol te zijn. Ook dit jaar is er daarom een persoonlijke iDEAL QR-code voor u beschikbaar. Die, zeker in deze tijd, een mooie uitkomst is voor veilig geven aan de deur.

Hoe werkt collecteren met de QR-code?
De collectant ontvangt begin september de persoonlijke QR-code op drie stickers onderaan de brief bij het Collectemagazine. De QR-code is herkenbaar aan de zwart-wit geblokte vierkantjes. Twee van deze stickers zijn bedoeld voor op de collectebus. Eén aan de bovenkant, en één aan de voorkant. De derde sticker is voor op het legitimatiebewijs, over de algemene code die er standaard op afgebeeld staat. Het enige wat de collectant hoeft te doen, is mensen erop te wijzen dat ze ook met hun mobiele telefoon kunnen doneren.

Mocht de persoonlijke QR-code onverhoopt niet zijn ontvangen? Dan kan de (wijk)coördinator vanuit Collecteweb de persoonlijke QR-code printen. Deze sticker is om over de algemene QR-code op het legitimatiebewijs te plakken. Plak deze niet op de bus! Deze sticker is moeilijk te verwijderen.

Hoe scant een gever de code?
De giftgever hoeft aan de voordeur alleen de QR-code te scannen. Er zijn drie mogelijkheden:
1. De snelste manier om dit te doen, is met de mobiel bankieren app van de bank.
2. Het kan ook met de camera van een mobiele telefoon.
3. Met een QR-scan-app.

De pagina met de betaalgegevens wordt vervolgens vanzelf geopend. Na het checken van de betaling, kiest de gever zijn of haar bank. De rest verloopt dan automatisch via de mobiel bankieren app.
Bij het starten van de donatie staat standaard € 5 ingesteld. Tijdens het betaalproces kan de donateur dit bedrag heel gemakkelijk naar boven of beneden aanpassen. Het gewenste bedrag wordt dan eenmalig via iDEAL naar de Nierstichting overgemaakt. Deze veelgebruikte methode is eenmalig, veilig, contactloos en anoniem.
Na ontvangst van de gift wordt de gever online bedankt. Als blijk van waardering wordt hem of haar aangeboden mee te doen aan een leuke actie.

Bekijken van de persoonlijke opbrengst met de QR-code
Een paar dagen voor de collecteweek ontvangt de collectant een email en/of sms van ons. Hierin staat een link naar de persoonlijke QR-code waar hij of zij de opbrengst steeds kan zien.

Gegevens in Collecteweb
Om de persoonlijke opbrengst te kunnen bekijken, is het van belang dat de collectant ook in ons systeem aangemeld staat als collectant. Zorgt u er daarom voor dat het emailadres en mobiele nummer van de collectant voor 1 augustus is ingevuld in Collecteweb.

Online collecteren via SMS, email of Whatsapp
Naast de vertrouwde manier van collecteren, kunnen collectanten hun opbrengst aanvullen door hun QR-code online-variant te delen met vrienden, familie, collega’s etc in bijvoorbeeld een email, Whatsapp of SMS.
Via een link gaat de collectant naar zijn persoonlijke collectepagina en stuurt het donatieverzoek via bijvoorbeeld Whatsapp door. De basis van de boodschap die bij het verzoek wordt meegegeven, staat al beschreven. Deze kan ook geheel naar eigen wens worden aangepast zodat het verzoek persoonlijker wordt en daarmee meer opbrengt.
Collecteren via Whatsapp is veilig en de website van de online collecte is betrouwbaar en goedgekeurd. De betaling gaat altijd veilig, vertrouwd en anoniem via iDEAL.

Bent u Collectecoördinator, Assistent Collectecoördinator of Comitélid?
In september krijgt iedereen een persoonlijke QR-code in de vorm van een sticker thuis op de mat bij het Collectemagazine. Staat u in Collecteweb als (assistent) collectecoördinator of comitélid geregistreerd en collecteert u ook zelf mee? Dan ontvangt u ook een QR-code en wordt de opbrengst opgeteld bij uw plaats, maar dit is dan niet specifiek terug te zien op uw naam. Wilt u wel uw individuele opbrengst terugzien? Zet u zichzelf dan, vóór 1 augustus, ook als collectant in Collecteweb.