De volgende 5 regels vormen de basis voor gezonde voeding.
- Eet gevarieerd
- Eet niet te veel, maar ook niet te weinig
- Eet minder verzadigd vet
- Eet veel groente, fruit en brood
- Eet veilig, en ook duurzaam
1. Eet gevarieerd
Er bestaat niet 1 voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Variatie is belangrijk. Door elke dag iets anders te kiezen, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.
Schijf van Vijf
In de praktijk kun je hiervoor de Schijf van Vijf aanhouden. Dat betekent dat je dagelijks eet uit de volgende 5 groepen. De aanbevolen hoeveelheden van voedingsmiddelen zijn afhankelijk van de leeftijd van je kind.
- groente en fruit
Groente en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen. Eet iedere dag zowel groente als fruit. - brood, graanproducten en aardappelen
Kies zoveel mogelijk voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, volkoren couscous, bulgur en zilvervliesrijst. Volkorenproducten bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen dan de witte of geraffineerde varianten. Ook geven ze eerder een verzadigd gevoel. - vis, vlees, ei, noten, peulvruchten en zuivel(alternatieven)
Wissel dierlijke en plantaardige producten met elkaar af. Beperk de dagelijkse hoeveelheid vlees(vervangers) en zuivel(alternatieven) nodig voor een gezonde voeding. Beter voor het milieu en beter voor je gezondheid. Deze hoeveelheden zijn afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Eet dagelijks een handje ongezouten noten, zoals amandelen, hazelnoten, cashewnoten of walnoten - smeer- en bereidingsvetten
Kies zoveel mogelijk voor zachte halvarine of margarine voor op brood. Gebruik voor bakken en braden vloeibare producten, zoals vloeibare margarine, vloeibare bak-en-braad of plantaardige olie (bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie). - drinken zonder suiker
Kies voor water of thee. Zuivel(alternatieven) tellen ook mee bij de hoeveelheid vocht. Om voldoende te drinken kan het handig zijn om het drinken te koppelen aan vaste momenten. Drink bijvoorbeeld bij elke maaltijd.
Varieer binnen de groepen: kies iedere dag voor iets anders. De ene dag eet je bijvoorbeeld peulvruchten of vis, en de volgende dag vlees of een ei. Denk ook aan het afwisselen van verschillende soorten groenten en fruit en aan variatie in broodbeleg.